Een nieuw jeugdhuis voor KSA/Chiro Broechem?

Op de recente gemeenteraadsvergadering van maandag 18 maart stond een belangrijk onderwerp centraal: de bouw van een nieuw jeugdlokaal voor KSA en Chiro Broechem. De gesprekken tussen de jeugdbewegingen en het gemeentebestuur lopen immers al geruime tijd, maar ondanks een mooie subsidie van de Vlaamse overheid was er nog steeds geen duidelijkheid in dit dossier.

Het bestuur had aanvankelijk beloofd om begin maart met een antwoord te komen, maar toen ook dit uitbleef, waren de jeugdwegingen genoodzaakt om zelf de procedure op te starten om dit dossier op hun vraag te behandelen op de gemeenteraad. Volgens het bestuur werd het dossier wel degelijk besproken op 29 februari, maar wij vinden geen verslagen of standpunten terug om dit te onderbouwen.

Tegelijkertijd stond er druk op de ketel, aangezien de subsidie van de Vlaamse regering die al in oktober 2022 is goedgekeurd beperkt is in de tijd. Bij de budgetpresentaties van 2023 en 2024 hadden we dan ook al meermaals aangedrongen om hier budget voor vrij te maken, maar toen kregen we steeds als antwoord “we zijn er mee bezig”. Er was dus nog geen duidelijke actie ondernomen om deze subsidie te benutten.

De jeugdbewegingen hadden ondertussen wel zelf een uitgebreid dossier samengesteld met plannen van een architect, offertes en alle benodigde documenten. Ze zouden de gebouwen ook gemeenschappelijk willen gebruiken met andere verenigingen op de momenten dat ze anders zouden leegstaan. Ook hadden ze ondertussen een vzw opgericht en een erfpachtovereenkomst getekend met de kerkfabriek zodat er duidelijkheid werd verschaft over de gronden gedurende de komende 40 jaren. Tijdens twee info-vergaderingen werden we ook samen met alle gemeenteraadsleden uitgenodigd om het dossier te leren kennen en onze vragen of ideeën te poneren. Ook op de gemeenteraad zelf, waren zowel de jeugd als ouders in grote aantallen aanwezig om het dossier te volgen. Dit toont nogmaals hun engagement om samen te werken voor betere voorzieningen.

Opmerkelijk voor ons was dat het bestuur zelf geen voorstel had ingediend en slechts vijf minuten spreektijd aan de raadsleden toekende. Een ongeziene manier van vergaderen op een gemeenteraad. Het bouwteam van de jeugdverenigingen had 3 voorstellen op tafel gelegd waarover wij op deze 5 minuten dus een mening moesten vormen. Na verloop van tijd legde de burgemeester dan toch ook nog zelf een voorstel op tafel. Dit voorstel omvatte een lening voor de jeugdverenigingen en een subsidie van 250.000 euro voor de bouw van de lokalen. Een stuk minder dan de laagste voorstellen die de jeugdverenigingen zelf gebudgetteerd hadden.

Voor ons was dit onvoldoende en wij deden nog een tegenvoorstel om €500.000 ter beschikking te stellen, zodat de bouwplannen toch zouden kunnen doorgaan. Bovendien zou een lening voor de jeugdbewegingen betekenen dat de huidige en toekomstige generaties jongeren extra financiële lasten zouden dragen. Iets wat we zeker liefst zouden willen vermijden. Ons voorstel werd echter afgekeurd door de meerderheid, tot grote teleurstelling van zowel ons als alle aanwezige sympathisanten.