
Al verschillende maanden, sinds het ontwerp PAS in openbaar onderzoek werd gesteld, hebben we met een aantal leden vanuit de oppositie in Ranst ons best gedaan om een advies op te maken om onze Ranstse landbouwers te steunen in deze onzekere tijden. Een eerste keer hebben we tijdens de gemeenteraadszitting van 23 mei gevraagd om vanuit de gemeenteraad een advies te formuleren aan de Vlaamse overheid. Onze gemeente is immers bijzonder zwaar getroffen. 2 bedrijven zullen in 2025 moeten sluiten en 48 andere zijn rechtstreeks getroffen en hen worden alle toekomstkansen ontnomen.
Een advies vanuit de gemeenteraad was voor de meerderheid echter onbespreekbaar. Tijdens de gemeenteraadszitting van 23 mei heeft de burgemeester gesteld dat het niet mogelijk is om een eensluidend advies te maken.
We citeren hier letterlijk uit het verslag gemeenteraad :
Wat het openbaar onderzoek van de Vlaamse Pas betreft zijn er binnen onze gemeente voor- en tegenstanders die elk individueel hun mening kenbaar kunnen maken aan de Vlaamse regering. Een eensluidend advies is in deze niet mogelijk. De ingediende motie werd niet ter stemming voorgelegd.
Voor ons was het hierbij duidelijk dat het college geen advies wilde formuleren. Andere gemeenten die zwaar getroffen zijn deden dat wel en formuleerden wel een advies. Daarom heeft gemeenteraadslid Fernand Bossaerts onze motie opnieuw op de gemeenteraad van 20 juni laten agenderen. Die raad is in chaos geëindigd en dit punt kon niet meer behandeld worden omdat de meerderheid de vergadering had verlaten (lees hier meer). Omdat wij dit toch behandeld wilden zien en ter stemming wilden voorleggen aan de gemeenteraad hebben we daarom noodgedwongen de extra gemeenteraad georganiseerd.
We hadden geen andere mogelijkheid.
Toen we het verzoek voor die extra gemeenteraad hadden ingediend belde de burgmeester Fernand persoonlijk met de vraag om die gemeenteraad niet te laten doorgaan. Hij vertelde dat hij wilden praten over een advies. Wij zijn daar niet op in kunnen gaan omdat het “Pas” niet het enige agendapunt was en omdat we er de voorkeur aan gaven om de bespreking van deze motie in openbare zitting te behandelen en ter stemming voor te leggen.
Ook de vraag om te blijven deel uit te maken van de eerstelijnszone Pallieterland, in plaats van Antwerpen wat de regiovorming voorstelde, was een agendapunt dat niet kon behandeld worden op 20 juni en daarom noodgedwongen op deze raad moest worden geplaats. Lees meer in een ander bericht.
Wat volgde was de goedkeuring van onze motie over het ontwerp-Pas akkoord. Voor de stemming van deze motie heeft de voorzitter de raad geschorst en heeft de meerderheid de raadszaal even verlaten. Na de schorsing hebben tot onze verbazing, de burgemeester, de schepenen en de andere leden van de meerderheid deze motie niet goedgekeurd.
Voor het oog en de oren van de vele tientallen landbouwers die met hun tractoren aanwezig waren heeft de meerderheid deze motie dus niet goedgekeurd en hiermee niet de steun uitgesproken waar de landbouwers hadden op gerekend. Gelukkig waren we met de oppositie met meer leden aanwezig als de meerderheid en werd deze motie door de gemeenteraad toch goedgekeurd.

Voor de volledigheid wil Fernand nog even de vreemde wending, die zich de laatste dagen heeft voorgedaan, in dit dossier even toelichten.
Enkele dagen voor de bespreking van dit pas-akkoord in deze extra gemeenteraad heeft het college afgelopen vrijdagmiddag zelf toch snel nog een advies opgesteld en aan de Vlaamse overheid overgemaakt. Een grotere miskenning van de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Wat volgens de burgemeester onmogelijk was (een eensluidend advies vanuit de gemeenteraad) volgens het verslag van de gemeenteraad van 23 mei, dat kon nu plots wel, 3 dagen voor deze extra gemeenteraad. Hun advies steunt in grote lijnen het ontwerp pas-akkoord van de Vlaamse overheid. Het is een advies dat niets zegt over de bedrijven die moeten stoppen in onze gemeente. Onbegrijpelijk. Het advies dat het college heeft opgesteld is totaal verschillend van de beslissing die gisteren door de gemeenteraad werd genomen. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en het college moet deze beslissingen uitvoeren. We volgen dat verder op.
Tot slot, vanuit de oppositie zullen we ons met alle mogelijk middelen blijven inzetten om voor de landbouwers in onze gemeente een toekomst mogelijk te maken.
Fernand