Gemeente Ranst staakt heraanleg Goorstraat na klacht bezorgde buren

De gemeente Ranst heeft de heraanleg van de Goorstraat in Oelegem stilgelegd nadat bezorgde buren een klacht indienden bij de dienst Erfgoed. De historische kasseiweg naar het Fort van Oelegem blijkt een beschermd statuut te hebben en mag niet zomaar gewijzigd worden. De gemeente Ranst was reeds twee weken bezig met het uitbreken van de kasseiweg naar het fort, met de bedoeling deze te herleggen, geflankeerd door een betonnen fietspad. Echter, het provinciale ruimtelijk uitvoeringsplan PRUP Poort Vrieselhof-Fort van Oelegem uit 2015 stelt dat “de historische kasseiweg van de Goorstraat behouden dient te blijven.”

De werken zijn voorlopig gestaakt, maar het is onbegrijpelijk dat de gemeente niet op de hoogte was van deze beschermde status. Het is dan ook onaanvaardbaar dat de gemeente zo’n ingrijpende verandering aan een historisch monument wilde aanbrengen zonder rekening te houden met de regelgeving. Het is duidelijk dat de gemeente onvoldoende aandacht heeft besteed aan het behoud van historisch erfgoed en het beschermen van de openbare ruimte.

De gemeente beweert dat de betonnen boord nodig is om de kasseien op hun plaats te houden en het onderhoud van de bermen binnen de perken te houden. Dit is begrijpelijk, maar het is vreemd dat de gemeente niet eerder heeft nagedacht over hoe ze dit zouden aanpakken binnen de grenzen van de beschermde status van de weg.

Het is voor ons ook duidelijk dat de bewoners van de Goorstraat niet voldoende werden gehoord en dat de gemeente niet voldoende transparant was over de plannen voor de heraanleg. Het is van cruciaal belang dat de gemeente Ranst beter samenwerkt met de bewoners en de diensten die betrokken zijn bij de bescherming van historisch erfgoed en openbare ruimte om ervoor te zorgen dat toekomstige plannen op verantwoorde wijze worden uitgevoerd en in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving.

Het feit dat de gemeente slecht geïnformeerd was bij aanvang van een project, blijkt geen alleenstaand geval te zijn. In de afgelopen vier jaar zijn er zo al verschillende gevallen aan het licht gekomen waarbij we een gebrek aan communicatie merken, een slechte voorbereiding, koppigheid en het niet luisteren naar burgers. Dit heeft geleid tot problemen zoals het teruggefloten worden door de Raad van State, proefprojecten die niet goed zijn uitgewerkt en bouwrichtlijnen die niet op de juiste manier worden toegepast. Hopelijk kan dit in de toekomst beter.