Interviewer : Dirk Verbruggen
Vertegenwoordigers LR : is een overkoepelend organisatie voor alle land en tuinbouwverenigingen in Ranst.
Voorzitter Hans de Meutter.

Iedereen heeft de laatste maanden de saga rond het stikstofdossier kunnen volgen. De Vlaamse regering heeft na een woelige periode een akkoord bereikt. De boeren zijn in dit dossier de kop van jut en P.I.T. wilden eens weten wat de impact is voor de land en tuinbouw in Ranst. Ik ben met enkele vragen over stikstof naar de landelijke raad getrokken. Tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om te horen of er andere lokale aandachtspunten zijn bij de landelijke raad.
Waarom is er een probleem met stikstof?
Stikstof is een gas dat overal om ons heen is. Samen met zuurstof of waterstof wordt het omgezet in stikstofoxiden en ammoniak, dat is wat er bijvoorbeeld kan gebeuren in stallen waar ammoniak ontstaat wanneer mest in contact komt met urine, of in verbrandingsmotoren waar de stikstof uit brandstoffen reageert met de buitenlucht tot stikstofoxiden. Deze gassen verspreiden zich in de lucht en slaan neer op de natuur.
De natuur kan niet zonder stikstof, maar te veel kan een effect hebben op het voorkomen van bepaalde planten- en diersoorten. De afgelopen jaren werden er ook in de landbouwsector al heel wat maatregelen genomen, waardoor er nu minder stikstof vrijkomt.
Europa heeft als doel de natuur in topconditie te houden en een te veel aan stikstof kan dus nadelig zijn voor de natuur. Vlaanderen wil hier iets aan doen met het stikstofakkoord.
Er is nu een akkoord op Vlaams niveau, maar wat is beknopt de inhoud?
Er is wel een politiek akkoord maar het is duidelijk dat er nog heel veel werk nodig is alvorens er mogelijkheden zijn om met decreten rechtszekerheid te hebben. Ook moeten er nog enkele onderzoeken gebeuren om te bekijken welke resultaten bepaalde maatregelen uit het voorgestelde akkoord zullen hebben en bekijken verschillende organisaties of de maatregelen werkbaar en haalbaar zijn. Pas daarna hebben we meer zekerheid over de inhoud van het akkoord. Net als de voorbije maanden blijft het dus concreet voor de individuele landbouwer nog even afwachten wat het voorgestelde akkoord effectief betekent voor het eigen landbouwbedrijf.
En een belangrijke vraag is de weerslag van dit akkoord op de land en tuinbouw in Ranst? Zijn er in onze gemeente bedrijven, die direct of indirect nadelen ondervinden van het bereikte akkoord en waarom?
Net zoals hierboven vermeld kan er nog geen concreet antwoord gegeven worden op de gevolgen voor individuele bedrijven. Wat de impact voor de bedrijven in Ranst betreft is dit moeilijk te benoemen, aangezien men over dynamische lijsten spreekt.
Binnen het stikstofakkoord wordt er gewerkt met een impactscore per bedrijf. Deze score toont voor elk bedrijf de impact van de stikstofneerslag op nabijgelegen natuurgebieden. Deze score geeft daarnaast voor de landbouwer dus aan welke ruimte deze nog heeft in het kader van zijn bedrijf. Onder de drempel, dan is er nog wat mogelijk, boven de drempel (waar ook nog een onderscheid wordt gemaakt tussen hoog boven de drempel , rode lijst, en iets minder hoog, oranje bedrijven) dan moet je reduceren, een manier vinden om minder uit te stoten. Of in extreme voorbeelden zelfs stoppen.
De score die je krijgt, en de maatregelen die je extra zal moeten nemen, zijn dus afhankelijk van waar het bedrijf gelegen is, en welke en of er al dan niet natuurgebieden in de omgeving liggen. De score impliceert dus niet of het bedrijf goed of slecht werkt.
Naast de score en het nog uitblijven van concrete maatregelen merken we nu ook dat jonge landbouwers niet starten en waardoor we een generatie voedselproducenten zullen missen.
Van deze gelegenheid gebruik maken, wil ik eens polsen of er nog andere aandachtspunten zijn. Zaken die jullie van het bestuur verwachten?
Mobiliteit is een aandachtspunt voor de ganse sector. Onder meer de invoering van de tonnagebeperking en de bijgekomen enkelrichtingsstraten geven ons wat kopzorgen. Zowel ecomomisch als tijdsintensief is dit een nadeel voor onze bedrijven, maar ook naar het klimaat gezien is het niet bevorderlijk om groot vrachtverkeer en landbouwvoertuigen uit het eigen dorp rond te laten rijden naar velden, die eveneens binnen die gemeente gelegen zijn. Het zou een mogelijkheid zijn om dit op te lossen door borden “uitgezonderd landbouwvoertuigen”, maar na meermaals overleg met het gemeentebestuur komen die er niet.
Ook het ondoordacht knippen van straten. Plaatsen van obstakels op openbare wegen zonder rekening te houden met landbouwvoertuigen en overleg met de sector. Met al deze maatregelen kunnen we niet anders dan extra kilometers rijden die meer last bezorgen aan bewoners. Terwijl we net het tegenovergestelde wensen.
De landbouw in Ranst wordt in moeilijkheden gebracht door het slechte circulatieplan voor tractoren en eenrichtingsverkeer op landbouwwegen. Het is van cruciaal belang dat het gemeentebestuur luistert naar de bezorgdheden van de landbouwers en bereid is om samen te werken aan een oplossing die zowel de landbouw als de gemeenschap ten goede komt.
Ook het MAP (mestactieplan) zorgt voor zorgen bij landbouwers. Intussen wordt er gewerkt aan MAP 7, waarin maatregelen voor landbouw worden opgemaakt. Maar daarnaast zien we dat er in Ranst nog steeds 40% van de bevolking het rioolwater in de beek wordt geloosd (dit betekent minstens 800 000 liter afvalwater per dag!). Dat de kwaliteit van het oppervlaktewater niet voldoende verbetert lijkt ons dan ook logisch en is niet alleen de verantwoordelijkheid van de land- en tuinbouwers. .

De onkunde die we regelmatig vaststellen op gebied van planten van bomen en zaaien van bloemen. Men doet de burger geloven dat ze de natuur willen ondersteunen terwijl dit in de praktijk net omgekeerd is. De wijze van uitvoering is niet conform goede agrarische praktijk die de boeren wel dienen te volgen. Wij kennen deze materie maar we worden niet gehoord. Dat is spijtig voor de extra kosten die zoals onder andere al het herinplanten van de stuk gegane jonge bomen met zich meebrengen.



Belastingen op de motoren, ook dit punt blijft aanslepen en is een discriminerende maatregel. Deze belasting is ontstaan bij het begin van de electriciteitsdistributie. Vandaag stellen we vast dat alle soorten motoren worden opgenomen en dat is al lang niet meer de echte reden van deze belasting. Voor ons is dit een overbodige belasting die zijn doel niet meer waardig is. Waarom voor de ondernemers en niet voor de particulieren. Maar volledig afschaffen voor alle ondernemers in Ranst is de enige juiste weg.